Ksantelazma, halk arasında göz kapağı üstünde veya çevresinde ortaya çıkan yağ bezeleri olarak isimlendirilmektedir. Ksantelazma yapısal anlamda vücutta meydana gelen yağ bezesi ve yağ kistlerinden farklı oluşumlardır.
Ksantelazma Nedir?
Ksantelazma, yağ kistlerinin bir çeşididir ancak yukarıda da değindiğimiz gibi vücudun diğer bölgelerinde meydana gelen kistlerden farklıdır. Şöyle ki; normalde yağ kistleri yuvarlak ve pürüzsüz bir yapıya sahipken, göz kapağı çevresindekiler tabaka halindedir.
Ksantelazma Neden Olur?
Kanda bulunan yağ seviyesinin normalden yüksek olması vücutta enzim bozukluklarının ortaya çıkmasında rol oynamaktadır. LDL’nin (kandaki kötü kolestrol) yüksek olması yağ dokularının cilt yüzeyine itilmesine sebebiyet vermektedir. Yağ dokularının cilt yüzeyine çıkması doğrultusunda ise ksantelazma meydana gelmektedir.
Kolestrolü olan, karaciğer hastalığı olan, fazla kiloya sahip olan ve sigara içen bireylerde ksantelazma ile karşılaşılma riski oldukça fazladır.
Göz Çevresinde Yağ Kisti / Bezesi – Ksantelazma Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ksantelazma tedavisi ameliyatlı ve ameliyatsız olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Ameliyatla yapılan tedavide kesi, dikiş ve pansuman gibi durumlar söz konusu olduğundan dolayı çok fazla tercih edilmez.
Tedavide kesi, dikiş ve benzeri olumsuz durumların olmadığı iz kalmayan, modern, ameliyatsız yöntemler tercih edilmektedir.
Radyo frekans bu konuda oldukça başarılı ve etkili olan teknolojik bir yöntemdir.
Lazerle Ameliyatsız Ksantelazma Tedavisi
Lazer, 2000’li yılların başından günümüze bir çok sağlık ve estetik konusunda aktif olarak kullanılan bir teknolojidir. Ksantelazma içinde denenen bu yöntem beklentiyi karşılayamamıştır. Lazer teknolojisi daha çok yüzeysel leke ve lezyonların tedavisinde başarı göstermekte olup, cilt seviyesinden kabarık olan lezyonlarda yada lekelerde yetersiz kalmaktadır.
Radyo Frekansla Ksantelazma Tedavisi
Radyo frekans cihazı radyo dalgalarını ısı enerjisine dönüştüren bir cihazdır. Oldukça yüksek ısı yayan bu cihazın ayarı hassas bir şekilde yapılabilmektedir. Kısaca RF olarak da adlandırılan bu yöntem ksantelazma tedavisi adına ilk defa IDEA Klinik hekimlerinden genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Atilla KAYA tarafından yapılmış olup, harika sonuçlar elde edilmiştir.
Günümüzde oldukça yaygınlaşmış bir yöntem olup, bir çok hekim ve klinik tarafından radyo frekans ile ksantelazma tedavisi yapılmaktadır.
Radyo frekans sayesinde yağ dokusu cilt yüzeyinden istenilen ölçüde oldukça hassas ayarlanarak buharlaştırılabilmektedir. Tedavi sonrasında herhangi bir bandaja vs. ihtiyaç duyulmamaktadır. Tedavi edilen bölge 6-7 gün içerisinde kendiliğinden iyileşmektedir. İyileşme sona erdiğinde yağ kistinin olduğu bölgede sağlıklı doku oluşmaktadır.
Ksantelazma Tedavisinden Sonra İz Kalır mı?
Tedaviden sonra iz kalıp kalmayacağı tamamen tedavide kullanılan yöntem ve tedaviyi yapan doktorun el becerisine bağlıdır. Ameliyatla yapılan tedaviden sonra iz kalması kaçınılmazdır. Ancak tedavi ameliyatsız yöntemlerle gerçekleştiyse iz kalma riski oldukça düşüktür.
Hiç iz kalmaz demek doğru değildir. Fakat göz kapağı derisi oldukça ince olduğundan dolayı risk kalma olasılığı çok azdır. Tedavi sonrasında genellikle hiç iz kalmaz veya çok dikkatli bakıldığında farkedilecek hafif bir iz kalabilir.
Ksantelazma Hangi Bölüm Bakar?
Ksantelazma tedavisi için genel cerrahi uzmanlarına başvurabilirsiniz. Ameliyatsız yöntemlerle tedavi gerçekleştiren tecrübeli bir hekim tercih etmeniz sizin için avantajlı olacaktır. IDEA Kliniklerin tümünde hizmet veren genel cerrahi uzmanları ameliyatsız yöntemleri tercih etmekte olup, ksantelazma tedavisinde oldukça başarılı ve tecrübeli ellere sahip olan doktorlardır.