Tuvalete girdiniz ve dışkılayarak rahatlamak istiyorsunuz. Maalesef bu her zaman mümkün olmayabilir. Bebekler dâhil tüm insanlarda görülme olasılığı bulunan anal fissür (makat çatlağı) dışkılamayı işkenceye dönüştürebilir. İnsanlar bu yüzden tuvalete gitmeye korkarlar. Tabii ki bu durum sorunun iyice büyümesine neden olur. Onu ayrıca konuşacağız. Şimdi asıl konumuza dönecek olursak dışkılama esnasında can yanması ve kanama olan kişiler ne yapmalı, hastanelerin hangi bölümüne randevu almalı onu görelim.

Makat Çatlağına Hangi Doktor Bakar?

Genel Cerrahi Bölümünü İlgilendiriyor

Anal bölgede görülen acı, kanama, akıntı, kaşıntı, şişlik için her zaman genel cerrahi bölümüne müracaat etmek gerekir. Fakat bilmeniz gereken çok küçük fakat önemli bir husus bulunuyor. Genel cerrahi diğer uzmanlık alanlarına göre ameliyatlardan kaynaklı olarak daha geniştir. Bu nedenle kendi içerisinde ayrıca uzmanlık alanları bulunmaktadır. O uzmanlık alanlarından biri de proktoloji olup, makat hastalıkları teşhis ve tedavisi üzerine yoğunlaşmıştır. Bu nedenle daha tecrübeli oldukları söylenebilir.

Proktoloji Uzmanı Tercih Etmelisiniz

Proktoloji alanında deneyimli doktorlar seçmeniz sizin lehinize olacaktır. Çünkü çağdaş tedavi yöntemlerine daha fazla hâkim olduğunu görürsünüz. Peki, doktora gittiğinizde nasıl bir süreç yaşayacağınızı merak ediyor musunuz? Özellikle utanma duygusu olanlar eminim merak ediyordur. Öncelikle sağlık konularında utanma olmamalıdır.

Doktor Şikâyetlerinizi Dinler

Teşhis aşamasında ilk yapılması gereke yaşadığınız sorun ve şikâyetlerini sizden dinlemek olacaktır. Lütfen tüm detayları ile birlikte sorunun tam olarak ne zaman, kaç gün önce ortaya çıktığını belirtmelisiniz. Çünkü anal fissür hastaları sorunun ortaya çıkış sürecine göre akut (yeni dönem) ve kronik (ilerlemiş) şeklinde ikiye ayrılır. Bu nedenle yaşadığınız sorunun ne kadar zamandır devam ettiğini belirtiniz.

Gözle Muayene, Rektal Tuşe (Parmakla Kontrol) Uygular

Doktorunuz sizin şikâyetlerinizi dinledikten sonra anal fissür ya da diğer anal bölge hastalıkları olabileceğine kanaat getirirse anüs bölgesinde gözle kontrol ve rektal tuşe dediğimiz anüs ve rektumda parmakla kontrol muayenesine gerek duyacaktır. Makat çatlağı anüse yakın noktada olması nedeniyle ilk bakışta görülür. Fakat doktor bununla yetinmeyip ayrıca iç sfinkter kasında ortaya çıkan spazmı parmağı ile konrol edecektir. Muayene sadece bu kadar sürmektedir.

Hastalığı Teşhis Eder, İlerleme Durumunu Belirler

Doktorunuz yapacağı muayene ile hastalığın anal fissür ya da farklı bir makat hastalığı olduğunu belirler. Makat çatlağı olması halinde ayrıca akut ya da kronik olduğunu belirler. Çünkü bu tedavi seçiminde ona yol gösterici olacaktır.

Akut Fissür İçin Krem Önerebilir

Hastalık ilk 15 günlük süreçte yeni dönem (akut) olarak kabul edilir. Kabızlığın önlenmesi ve belirli anal fissür kremleri kullanarak cerrahi müdahaleye gerek kalmadan iyileşme ihtimali vardır. Doktorunuz size nitrogliserin ya da bitkisel kremler önerebilir. Nitrogliserin içeren kremler arasında Rectogesic, Rectoderm, Anrecta gibi kremler önerebilir. Nitrogliserin içeren krem kullanacaksanız yan etkilerine karşı dikkatli olmazlısınız. Şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısına neden olabilir. Doktorunuz nitrogliserin içeren kremler yerine tamamen bitkisel özlerden oluşan Anuflex Pomad önerebilir.

Kremler %100 etkili değildir. Sadece akut dönemde kullanılması önerilir. 3-4 Hafta içerisinde etki etmesi beklenir. Etki etmemesi halinde bir diğer tedavi yöntemine geçmek gerekir. Aynı şekilde muayene esnasında kronik teşhisi konursa kremlere hiç girmeden diğer yöntemleri düşünecektir.

Botulinum enjeksiyonu ya da Ameliyat Uygulayabilir

Kronik makat çatlağında uygulanan 2 tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bunlar ameliyatsız ve en pratik yöntem olan botulinum enjeksiyonu, tabii ki her sağlık merkezinde bulma imkânınız olmayacaktır. Çünkü ilacı SGK karşılamadığı için özellikle kamu hastanelerinde uygulanmıyor. Sadece bu işe merak duyan doktorlar ilacı sizin temin etmeniz koşuluyla yapabilir. Botulinum toksini uygulamasında etki iç sfinkter kasının 3 ile 6 ay arasında felç edilmesi üzerinedir. Kas spazmı ortadan kalkacağı için çatlak 15-20 gün içerisinde ortadan kalkacaktır.

Ameliyatlarda ise açık ve kapalı 2 teknik uygulanmaktadır. Her ikisinde de amaç sorunlu kası keserek çözüm bulmaktır. Bunun için açık yöntemde ciltten kasa kadar 2-3 cm kesi yapılır. Kapalı teknikte ise kesmek yerine küçük bir delik açarak ulaşılır. Bu nedenle ameliyat dışında seçeneği olmayanlara kapalı yöntemi tercih etmelerini öneriyorum.