Anal Fissür Ameliyatı ve Riskleri

anal fissür ameliyatı ve riskleri

Kronik anal fissür tedavilerinde uygulanan yöntemlerden biri de ameliyatlardır. Açık, kapalı ya da Alman hekimlerin sıkça uyguladığı, fakat uygulanışı durma noktasına gelmiş olan parks bulunmaktadır. Tüm yöntemlerde amaç spazma neden olan iç sfinkter kasını keserek gevşetmektir. Yazıya geçmeden önce önemli bir hatırlatma yapmak istiyorum.

Ameliyat Olmadan da Anal Fissür’den Kurtulabilirsiniz!

Kronik anal fissür dâhil tüm vakıalarda botulinum enjeksiyonu ameliyata gerek kalmadan hastalıktan kurtulmanızı sağlıyor. Genelde estetik cerrahide kullanılan botulinum toksini şimdi makat çatlağı tedavisinde de başarılı sonuçlar veriyor. 1 Dakika gibi kısa sürede uygulanan botulinum enjeksiyonu spazma neden olan iç sfinkter kasını 3 ile 6 ay arasında felç ederek etki etmektedir. Bu şekilde çatlağın 15-20 gün içerisinde iyileşmesi sağlanır. Bu ilaç SGK tarafından geri ödemesi yapılmadığı için devlet hastanelerinde uygulaması maalesef yoktur.

anal fissür ameliyatı ve riskleri

Anal Fissür Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Yazının giriş kısmında da belirttiğim gibi uygulaması devam eden 2 yöntem bulunmaktadır. Kısa adı L.I.S. olan (Lateral Internal Sfinkterotomi) İlk olarak Eisenhammer tarafından 1951 yılında uygulanmıştır. Türkiye’de kapalı ve açık olarak tarif edilir. Bunlardan en avantajlısı kapalı teknik diyebilirim. Bu nedenle tedavinizi yapacak olan doktora hangi yöntemi uygulayacağını mutlaka sormalısınız. Her 2 uygulamada süre olarak 15-30 dakika içerisinde tamamlanmaktadır. Şimdi dilerseniz bu tekniklerin uygulanışı, avantajları ve dezavantajlarına bakalım.

Uygulanacak Anestezi Değişiklik Gösterebilir

Ameliyatlar genel ve lokal anestezi altında yapılır. Çoğu doktor ise sadece kalça bölgesini uyuşturmak kaydı ile yapabilir. Uygulanan anesteziye göre operasyon sonrasında küçük sorunlar yaşanabilir. Örnek vermek gerekirse idrar problemi olabilir. Bu nedenle sonda takılması gündeme gelebilir.

Kapalı Yöntem (Önerilir)

Sorunlu kası kesmek için ciltten yaklaşık 1 ile 1,5 cm delik açılarak kas askıya alınır. Kasın kesilmesi esnasında oluşacak kanamanın önüne geçmek için bistüri (neşter) yerine elektrokoter ya da kısa adı RF olan (radyofrekans) cihazı kullanılır. Kesi küçük olması nedeniyle dikiş vs gerekmez. Ağrı diğer uygulamalara göre daha az olmaktadır.

Açık Yöntem

Yine aynı işlemi yani iç sfinkter kasını kesmek için ciltten yaklaşık 3-4 cm uzunluğunda kesi yapılır. Yapılan kesi büyük ölçüde dikiş atılmadan açık bırakılır. Çünkü dikiş olması halinde iltihaplanmaya neden olacaktır. Açık yara olması nedeniyle düzenli pansuman gerekir. Pansuman esnasında hasta yine yan yanması ile karşı karşıya kalacaktır. Bu nedenle kapalı teknik önerilmektedir.

İyileşme Süreci Birkaç Ay Sürebilir

Yapılan operasyon sonrası hastalar 1-2 gün içerisinde taburcu edilirler. Tabii ki tam olarak iyileşme süreci 1 ile 6 ay arasında sürebilmektedir. Genelde 2 ile 3 ay arasında iyileşme olması beklenir. Doktorunuzun görüşüne göre kontrole çağırma olacaktır. Bu ilk 1 aylık süreç içerisinde gerçekleşmesi muhtemeldir. Sizde operasyon sonrası uzun süren kanama, ateşlenme (38 derece üzeri) olursa doktorunuza başvurmayı unutmayın.

Ameliyat Sonrası Riskler

Evet, arkadaşlar anal fissür ameliyatı sonrasında düşük miktarda da olsa bazı riskler bulunmaktadır. Bu risklerin başında en korkulanı dışkı ve gaz kaçırma olmaktadır. Yapılan bilimsel araştırmalarda bu riskleri doğrulamaktadır.

Gaz ve Dışkı Kaçırma

Toplumda gaz kaçırma insanı utandıran durumlardan biridir. Makat çatlağı ameliyatları sonrasında gaz ve dışkı kaçırma düşük bir ihtimalde olsa maalesef görülmektedir. 2009-2010 Yılında yapılan bir araştırma 56 hastanın %5’i geçici %8 ‘i ise ameliyat sonrası kalıcı gaz kaçırma sorunu yaşadıklarını göstermiştir. Sayfanın alt kısmında yer alan referanslar kısmında bu çalışmanın sonuçlarını görebilirsiniz. Şunu da belirtmek gerekir ki bir başka araştırmada ise 236 hastada yapılan tedavi sonrası hiç birinin gaz ya da dışkı kaçırma sorunu yaşamadığı belirtilmektedir.

Enfeksiyon ve Fistül

Ameliyat sonrası yaşanabilecek sorunlardan biri de enfeksiyon ve fistül problemidir. Türk Cerrahi Derneği sayfasında yer alan bir bildirimde 236 hastanın 3 tanesinde enfeksiyon yanı sıra yüzeysel fistül oluştuğu bildirilmiştir. Aynı şekilde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi tarafından hazırlanan anal fissür ameliyatı hasta bilgilendirme ve rıza belgesi formunda bu riske dikkat çekilmektedir. Referanslar kısmından bu belgeyi de görebilirsiniz.

Anüste Yamulma

Özellikle açık yöntemle yapılan ameliyat sonrası anüste yamulma görülebilir. O şeklin olan anüs estetiği Q şeklinde görüntüye dönüşebilir. Çok ciddi bir sıkıntı olmasa bile anüs estetiğine önem verenler için sıkıntı teşkil edebilir.

Referanslar

http://hastane.ksu.edu.tr/depo/belgeler/HD.RB.349%20ANAL%20F%C4%B0SS%C3%9CR%20AMEL%C4%B0YATI%20HASTA%20B%C4%B0LG%C4%B0LEND%C4%B0RME%20VE%20RIZA%20BELGES%C4%B0_1711071045215681.pdf

KRONİK ANAL FİSSÜRDE LATERAL İNTERNAL SFİNKTEROTOMİ: 5 YILLIK DENEYİM – M. Özer, A. Polat Düzgün, B. Saylam, M. Gülseren, B. Şimşek, C. Güldoğan, F. Coşkun Ankara Numune EAH 3. Genel Cerrahi Kliniği

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir