Makat bölgesinin sıkça karşılaşılan hastalıklarından biri olan basur tamamen insanların ihmalkar davranışları doğrultusunda ortaya çıktığı gibi kanama, kaşıntı ve ileri derecelerde ağrı şikayetlerinin ortaya çıkmasında rol oynar.

İnsanlar basurun neden ve nasıl meydana geldiğini bilmediği ve doktora başvurmaktan utandıkları için evde kendileri çözüm arar. Bu süreç içinde yanlış davranışlara devam ettikleri için maalesef bir çözüm bulunamaz ve hastalık gittikçe ilerleyerek daha büyük sonuçlar doğurur.

ilk başlarda sadece kanama ya da kaşıntı gibi sorunlara sebep olan hemoroid ileri ki aşamalarda çeşitli sebeplerle ağrı oluşumuna yol açar. Halbuki kişi ilk başlangıç safhasında doktora başvursa hem hastalığın neden oluştuğunu ve nasıl korunacağını öğrenecek, hem de tedavi olarak kısa sürede kurtularak eziyet çekme zorunda kalmayacaktır.

Basurun neden ve nasıl oluştuğunu buraya tıklayarak ayrıntılı şekilde öğrenebilirsiniz.

hemoroid için hangi doktora gidilir

Hemoroide Hangi Bölüm Bakar?

Basur kendi kendine ya da evde uygulayacağınız yöntemlerle gerileyecek ya da tamamen düzelecek bir problem değildir. Düzelmesi ve tamamen yok olması için er ya da geç tedavi olmak gerekir. Hangi doktora gideceğini bilmeyen insanlar genel cerrahi bölümlerine başvurabilir. Ancak! mümkünse proktoloji konusunda uzman olan bir proktologa başvurulması ısrarla tavsiye edilir.

Neden Proktoloji (Makat Hastalıkları) Uzmanı

Proktoloji uzmanları makat bölgesinde meydana gelen basur, makat çatlağı, kıl dönmesi ve anal hematom gibi hastalıklar ile yakından ilgilenerek tedavi adına teknolojiyi güncel şekilde takip etmektedir. Dolayısıyla bu hastalıkların tedavisinde tecrübeleri daha fazladır ve ameliyatsız tedavi yöntemleri uygulamaktadırlar.

Hemoroid Muayenesi Nasıl Yapılır?

Basur muayenesi esnasında doktorunuz hastalığınızın evresine göre farklı yöntemler tercih edebileceği gibi kesin tanı koymak için sırayla tümünü uygulayabilir.

Doktorunuz muayene masasında ilk olarak aşağıda ki pozisyonlarda durmanızı isteyecektir.

basur muayenesi nasıl yapılır

1. pozisyon normal hastalar 2. pozisyon ise yaşlı ve hamile olan hastalar içindir.

Hasta muayene masasına alındıktan sonra yapılacak muayene çeşitleri şunlardır;

Gözle Muayene

Daha önce hemoroid neden olur yazımızda da bahsettiğimiz gibi hastalık iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Ayrıca iç basur da dört evreye ayrılır. Doktorunuz ilk olarak yapacağı göz muayenesi ile iç veya dış hemoroid olduğunu saptayacaktır.

İç basur söz konusuysa göz ile yapacağı muayenede ilk evre hariç teşhis edebilir. Ancak göz ile yapılan muayene teşhisi koymak için tatmin edici bulguların tespit edilmesinde net bir rol oynayamayacağından diğer muayene yöntemlerine de başvurulur.

Parmak Muayenesi

Dışarıdan net bir şekilde görülemeyen meme parmak yordamıyla kolayca hissedilebilir. Ancak memenin hemoroid kaynaklı olup olmadığını anlamak için en net uygulama anoskop muayenesidir.

Anoskop Muayenesi

Anoskop ismi verilen aparat makat hastalıklarının tümünün teşhisinde kullanılır ve anüsün iç kısmının net bir şekilde görülmesini sağlar.

Bu şekilde örneğin makat çatlağı (anal fissür) ve basur (hemoroid) hastalıkları karıştırılmamış olur.

Ayrıca anoskop muayenesi sonucunda hastalığın hangi evrede olduğu da netleştirilerek doktorunuz hangi tedavi yönteminin kullanılması gerektiği hakkında detaylı bilgi verebilir.

Basur hastalığının ameliyatsız yöntemlerle 5-10 dakika kadar kısa bir sürede tedavisi mümkündür. Ayrıca bu yöntemlerin uygulanmasının ardından hasta tedavi merkezinden ayrılarak günlük hayatına geri dönebilmektedir.

Tedavinin tecrübeli ve uzman bir proktolog tarafından yapılması önerilir.