Tırnak batması toplumda sıklıkla karşılaşılabilen basit bir sağlık sorunudur. Basit bir sağlık sorunu olmasına karşın kişilerde şiddetli ağrıya neden olarak yaşam kalitesini düşürmektedir. Hatta bazı bireylerde yürüme zorluğu, ayakkabı giyememe gibi sorunlara dahi neden olabilmektedir. Bu yazımızda tırnak batması sorununun neden ortaya çıktığından, nasıl tedavi edildiğinden ve tekrarının önlenmesi için ne gibi önlemler alınması gerektiğinden bahsedilecektir.

Tırnak Batması Nedir?

Tırnak batması genel olarak ayak başparmağında ortaya çıkan bir sorundur. Nadiren el tırnağında da görülebilmektedir. Tırnağın bir veya iki tarafından normal yönünde değil de deriye gömülerek uzaması durumudur.

Tırnağın deriye gömülerek büyümesine bağlı olarak deride yara oluşur ve yaralanın büyümesi ile birlikte iltihaplanma ve ödem ortaya çıkmaktadır. Ödem ve iltihap hastalarda şikayetlerin daha şiddetli olmasına neden olmaktadır.

tırnak batması neden olur

İltihaplanma tedavi edilmezse ilerleyerek kemiğe kadar ilerleyebilmektedir. Bu duruma osteomyelit adı verilmektedir. Normalde hayat kalitesini düşürse de riskli bir sorun değildir. Ancak şeker hastalarında tırnak batması gibi durumlar parmak kaybı ile de sonuçlanabilmektedir.

İltihaplanmanın ilerlemişse tırnak kenarında fazla doku oluşur ve sarı renkli bir akıntı olur. Oluşan bu dokuya (granulasyon dokusu) denir. Ağrılı ve kanamaya neden olan bir dokudur. Tedavisi için bu dokununda çıkarılması gerekir.

Tırnak batması tedavisi kolay bir sorundur. Bu nedenle ilerlemesine izin vermeden tedavisinin erken dönemde yapılması önerilmektedir.

Tırnak Batması Neden Olur?

Tırnak batmasında temel neden tırnağın tırnak yatağından daha geniş olmasıdır. Buna ek olarak aşağıda ki durumlarda tırnak batması oluşma riskini arttırmaktadır.

– Tırnakları sıkıştıran dar çorap ve ayakkabıların tercih edilmesi,
– Tırnakları çok kısa kesmek,
– Tırnakların kavisli bir şekilde kesilmesi ( batma görülmemesi için tırnakların kavisli bir şekilde değil düz bir şekilde kesilmesi gerekmektedir),
– Uygunsuz manikür ve pedikür uygulamaları,
– Tırnağın yapısının doğuştan içe dönük şekilde olması,
– Mantar enfeksiyonu (Mantar enfeksiyonu tırnaklarda şekilde değişikliğine neden olarak batma oluşmasına neden olabilmektedir),
– Tırnağın çıkması, düşmesi ve travmaya maruz kalması gibi durumlar tırnak batması oluşması riskini arttırmaktadır.

Tırnak Batması Belirtisi / Şikayetleri Nelerdir?

Tırnak batmasında en sık karşılaşılan ve hastaların hayat kalitesini etkilen belirti ağrıdır. Ağrı tırnağın bir köşesinde de olabilir, her iki tarafında da olabilir. Ağrı dışında tırnak yatağında hassasiyet, kızarıklık, şişlik, ödem, iltihaplanma ve akıntı gibi şikayetlerde görülebilmektedir. İltihaplan olan durumlarda tırnak batması sorununun tedavi edilmemesi yaralı bölgenin kenarında extra doku oluşmasına neden olmaktadır.

Bebeklerde Tırnak Batması Görülür Mü?

Tırnaklarda doğuştan içe dönük bir yapıda olması bebeklerde tırnak batması sorununun oluşmasına neden olabilmektedir. Bebekler için oldukça rahatsız edici bir durumdur. Şiddetli ağrıya neden olmasından dolayı yürümek istememe ya da topallama gibi sorunlara bile neden olabilmektedir. Ayrıca bebeğin ayağında şişlik, kızarıklık, akıntı gibi şikayetlerde görülebilmektedir.

Bu tür bir durumla karşılaşılması halinde bebeğin tırnağının uygun şekilde düzenli kesilmesi, bakımının yapılması gerekmektedir.

Tırnak Batması Engellenebilir Mi?

Tırnak batması gerekli önlemler alınması halinde oluşması engellenebilen bir sağlık sorunudur. Tırnakların uygun şekilde kesilmesi tırnak batmasının engellenmesi açısından oldukça önemlidir. Tırnaklar kavisli olmayacak düz bir şekilde kesilmeli ve sonrasında kenarlarının keskinliğinin azalması için mutlaka törpü yapılmalıdır. Ayağa uygun, ayağı sıkıştırmayan ayakkabıların seçilmesi tırnak yapısının bozulmasına neden olmaz. Bu sayede tırnak batması oluşması riski oluşmaz.

Ayaklar kuru ve temiz tutulması böylece mantar oluşumu ve mantar oluşumana bağlı olarak oluşan batmalar engellenebilir.
Yeni oluşan tırnak batmalarında günde birkaç kez ayakların ılık su içinde bekletilmesi, batma olan kısmın temizlenmesi, antibiyotik kremlerin kullanılması sorunun ilerlemesi ve tedavi edilmesi için önerilmektedir.

Ayrıca tırnakla derinin arasına bir parça pamuk koyulması da tampon görevi görerek tırnağın ete batmadan dışarı doğru büyümesini sağlayabilir.

Ayrıca ileri düzeyde olmayan tırnak batması durumlarında bu tür durumlar için özel olarak üretilmiş teller kullanılarak sorunun ilerlemesi önlenebilmektedir. Tırnağa her iki taraftan tutturularak tırnağın deriden hafifçe kaldırılması sağlanır. Bu sayede batma engellenerek şikayetler ortadan kalkar. Genel olarak tellerin birkaç hafta kullanılması sorunun çözümü için yeterlidir. Ancak bazı durumlarda sorun tekrar ederse bir kez daha kullanılması gerekebilir.

tırnak batması tedavisi

Tırnak batması tedavisini bölgesel uyuşturmayla yani sadece parmağın bir kısmını uyuşturarak yapıyoruz. Tekrar tırnak batmasını engelleyen yöntemler uyguluyoruz. Tedavi işlemi 15 – 20 dakika sürer, işlemden sonra işinize dönmenizde tıbbi anlamda sakınca yoktur. İşlemden birkaç saat sonra başlayıp birkaç gün devam eden kabul edilebilir düzeyde ağrı için ağrı kesici öneriyoruz.

Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilir?

Tırnak batması eğer ilerlememişse yukarıda bahsedildiği gibi tel kullanılarak ve gerekli önlemler alınarak tedavi edilebilir.
Ancak ileri düzeyde tırnak batması sorunları için bu yöntemler yetersizdir. İlerleyen vakıalarda mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Tırnak batması tedavisi için iltihaplanma durumu varsa ilk olarak iltihap sorununun tedavi edilmesi gerekmektedir. İltihap tedavisi için doktorun reçete edeceği ilaçların kullanılması yeterlidir. İltihap tedavi edildikten sonra tırnak batması için tedavi cerrahi yolla gerçekleştirilir.

Eskiden cerrahi müdahele tırnağın komple çekilmesi olarak uygulanırdı. Tırnak kökünden çekilir ve tedavi biterdi. Ancak tırnak çekildikten sonra tırnak yatağına müdahale edilmediği içi birkaç ay içerisinde tırnağın uzaması ile birlikte aynı sorun tekrardan ortaya çıkmaktadır.

Güncel cerrahi tedavilerde tırnağın yalnızca sorunlu kısmı ve oluşmuşsa tırnak kenarındaki fazla doku kesilerek çıkarılır. Ardından tırnağın batan kısmına denk gelen kısım küretle kazınarak ya da radyo frekansla yakılarak tırnağın yatağı aynı şekilde çıkması önlenir. Bu sayede tedavi sonrasında tırnak batmasının tekrar etme riski minimuma indirilir.

Ufak çaplı bir müdahale olması sayesinde klinik ortamında, lokal anestezi altında yapılabilir. Tedavi sonrasında birkaç dikiş atılır. Bu sayede tırnağın birkaç mm daralması, daha estetik görünmesi ve iyileşmenin hızlı olması sağlanır.

Tırnak Batması Tedavisi Ücretleri Ne Kadar?

Tırnak batması tedavisi batığın sayısı ve durumuna göre değişiklik göstermektedir. Net ücret muayene esnasında belli olmaktadır. Ayrıntılı bilgi için WhatsApp bilgi hattımızı kullanabilirsiniz.

Tırnak Batması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Tırnak batması problemi için genel cerrahi ve dermatoloji uzmanlarına gidilebilir. IDEA TIP Kadıköy kliniğimizde görev yapan genel cerrahi uzmanımız Op. Dr. İbrahim KAVAK tırnak batması konusunda oldukça tecrübelidir. Dilerseniz WhatsApp destek hattımızdan bilgi & randevu alabilirsiniz